Hundested, Lynæs, Torup, Sølager og Kikhavn.

Velkommen til en samlet orientering, og oversigt over Hundested og opland.

Forside

Hundested

Lynæs

Torup

Kikhavn

Sølager

Foto & video

 Vejledning

 Aktiv fritid

Kontakt

Byen

Havnen

Opland

Knuds Hus & Varde

Hundesteds Kendte

Havn

Fort

Mit CV

Turkort

Parker. mm.

Nødhjælp

Kirke

Ide’&Formål

Regler&ansv.

Strande

Skove

Skansen

Krydstogt

 © 2014-2017 Webmaster Richardt Rolsted tlf.: 2388 9412
www.richardt.3390hundested.dk


VisithundestedGb

VisithundestedDe

Infoside

oversigt

Orientering

VisithundestedDk

Parkering
Toiletter mm.

Restauranter & Spisesteder

Gallerier og Kunsthånd
værkere

Adresser
og Link

Main Attractions Hundested

Se kort / map
 over

Hundested

Kontant Automat
Cash Machine

Overnatniger.
Camping
Hytter & BB

Syv individuelle

Motionsture

Knud

Rasmussens

Museum

Hjertestarter

Addresses
And LINK

ArrangementerNU,
og kommende Måneder

Arrangementer

I årets løb

It happens
this year

Aktuelt nyt

Opdateret den. 02.01.2018

Aktuelt

Krydstogtskibe
2018 -2019

Krydstogt

Oversigt over Sølager, fakta samt historie.

Ved siden af færgens anløb i Sølager ligger Sølager Camping der har åbent hele året, se hjemmesiden:  Sølager camping

Sølagers historie.

Sølager er den ene af de fire steder på Halsnæs hvorfra fiskeriet er udgået direkte fra stranden, således at bådene måtte trækkes op på strandbredden efter endt fiskeri. De andre steder er Kikhavn, Nødebohuse og Lynæs.
Selve kyststrækningen mellem Frederiksværk og Hundested har været beboet fire gange, en gang i jægerstenalderen og tre gange i bondestenalderen (mellem 6.400 - 4.600 før vor tidsregning).

I midten af 1800-tallet blev man opmærksom på, at de store Skaldynger man havde fundet flere steder landets kyster, ikke kunne  være dannet af havet, men måtte være skabt af mennesker, altså var det køkken møddinger. Arkæologen Jens Jacob Asmussen Worsaae  skabte en voldsom debat, idet han argumenterede for, at køkken møddingerne stammede fra et tidligt og hidtil ukendt afsnit af oldtiden.  (Fra 4900-3900 f.kr.)
Hans teori strakte menneskehedens historie meget længere tilbage, end den kirken understøttede. Senere viste det sig at hans synspunkt grundlæggende var korrekt. I 1869 besøgte en international arkæologikongres Sølager-dyngen.
Køkken møddingen der ligger på privat grund, er fredet, men desværre kan man ved Sølager, som andre steder ikke præcist fastslå fredningens position og udstrækning.

Sølager-Kulhuse færgen Columbus sejler når der er behov for det i tidsrummet 1. April til 30 september. www.mfcolumbus.dk

Fakta:

Sølager er også et af de fire gammle fiskelejer i Halsnæs. Desuden har stedet været genstand for stor opmærksomhed i forbindelse med undersøgelse af nogle køkkenmøddinger, som i en vis grad ændrede på historien. Der er ikke adgang til køkken møddingerne som ligger på privat grund.

Fra Sølager er der i sommere månederne færgeforbindelse til Kulhuse.

Se Sølager på kort fra OpenStreetMap, klik =>   Kort

Ca. 2 km. fra Lynæs ad Store Karlsmindevej ligger Sølager, og netop her hvor Isefjorden går over i Roskilde fjord, sejler M/F Columbus til Kulhuse i sommermånederne.

Historien om M/F Columbus har jeg fundet på færgens hjemmeside. Her er den korte version. M/F Columbus blev bygget i året 1947  i Norge, under navnet ”Vakre Maren”.
I 1962 blev den ombygget til sejlads mellem Kulhuse og Sølager og den blev da omdøbt til  M/F Columbus. Fra 2002 til 2005 var den ejet af Flemming Skovbo og sejlede imellem Fyn og Fænø.

I 2005 blev den købt af Jægerspris Kommune, som i dag er ejer og reder af færgen. De ca. 10 min. sejlads mellem Sølager og Kulhuse er en oplevelse i sig selv.